Христо Стоичков

Снимка на Стоичков от cska.net

Снимка на Стоичков от cska.net

Национален отбор: България

Клубове: ЦСКА София, Барселона, Парма, Барселона, ЦСКА София, Ал Насър, Кашива Рейсол, Чикаго Файър, Ди Си Юнайтед

Христо Стоичков е роден на 8 февруари 1966 г. Той доказва своята класа на велик голмайстор, след като се завръща след 6 месечно наказание, наложено му за противоречие на финала за Купата на България през 1985 г. Малко след това Стоичков е купен за рекордните 2 милиона лири стерлинги от Барселона, където впечатлява силно каталунския тим и се отплаща за доверието на треньора Йохан Кройф като отбелязва 60 гола във всички турнири през първите си три сезона там.

През 1992 г. Той извежда испанския тим до победа в КЕШ. Две години по-късно дава увереност на българския национален отбор да достигне до четвъртото място на Световното първенство 1994 г. и е избран за футболист на годината в Европа. Легендарният българин е трикратен шампион в А група и петкратен шампион в испанското първенство.

След края на кариерата си като футболист, Стоичков започва като селекционер на националния отбор, но през 2007 г. напуска този пост и става треньор на испанския Селта, а после и на южноафриканския Мамелъди Съндаунс.