Роналдо

Снимка на Роналдо от ryankaskel.com

Снимка на Роналдо от ryankaskel.com

Национален отбор: Бразилия

Клубове: Сао Кристовао, Крузейро, ПСВ Айдховен, Барселона, Интер, Реал Мадрид, Милан, Коринтианс

Луиш Назарио де Лима (Роналдо) е роден на 22 септември 1976 г. Той е бразилски нападател, чийто талант е сравняван дори с този на великия Пеле. За отбора на Крузейро отбелязва 12 гола в 14 мача и печели Световната купа през 1994 г. Една година по-късно преминава в ПСВ Айндховен, където отбелязва за почти два сезона 42 гола в 45 мача, преди да се контузи. Малко след това през 1996 г. е купен от Барселона за 12,5 милиона лири и печели приза на FIFA за най-добър футболист в света.

През 1997 г. печели с каталунците КНК, става голмайстор на испанското първенство с 34 гола в 37 мача, след което подписва с Интер за 19,5 милиона лири. За втори път печели наградата за най-добър футболист в света, като този път е избран и за най-добър футболист в Европа.

През първия си сезон в Интер отбелязва 25 гола в Сериа А и печели купата на UEFA, става втори на световното първенство 1998 г., след което претърпява няколко сериозни контузии.

През 2002 г. Роналдо вкарва 7 гола в 10 мача за Интер и 6 гола в седемте мача на Бразилия при спечелването на петата рекордна световна купа. Същата година преминава в Реал Мадрид, печели за трети път наградата за най-добър футболист в света и за втори път наградата за най-добър футболист в Европа.

С отбора на белия балет Роналдо печели през 2003 г. испанското първенство, световната клубна купа и става голмайстор на Испания за трите сезона, които прекарва там. През 2007 г. бразилският феномен е пордаден на Милан за 8 милиона евро, а година по-късно преминава в Коринтианс.