Майкъл Оуен

Снимка на Майкъл Оуен от blogspot.com

Снимка на Майкъл Оуен от blogspot.com

Национален отбор: Англия

Клубове: Ливърпул, Реал Мадрид, Нюкасъл Юнайтед, Манчестър Юнайтед

Майкъл Оуен е роден на 14 декември 1979 г. През 1996 г. подписва професионален договор с Ливърпул, а през 1998 г. става голмайстор на Висшата лига с 18 попадения и прави дебют с националния отбор на Световното първенство. Година по-късно отново завършва сезона като голмайстор с 18 гола, но претърпява първата от много контузии.

През 2000 г. участва в Европейското първенство, но не напълно възстановен, а една година след това печели Купата на FA и Купата на UEFA с отбора на мърсисайци, и е избран за футболист на годината на Европа.

През 2002 г. става най-младият капитан на националния отбор, след Боби Мур, и извежда Англия до четвъртфиналите на Световното първенство.

Оуен достига върха на своята кариера през 2003, след като става най-младият играч, достигнал 50 мача за националния отбор, отбелязва 100 гола във Висшата лига и подобрява рекорда на Йън Ръш от 20 гола за Ливърпул в Европа.

През 2004 г. английският голмайстор е продаден на Реал Мадрид, където прекарва една разочароваща година, след което се връша на острова в отбора на Нюкасъл Юнайтед. В четирите години, през които играе за свраките, той е преследван от серия контузии, включително и тази, която получава на Световното първенство през 2006 г.

След края на сезон 2008-2009 и отпадането на Нюкасъл от Висшата лига, Майкъл Оуен преминава в английския шампион Манчестър Юнайтед.