Кристиано Роналдо

Национален отбор: Португалия

Клубове: Спортинг Лисабон, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид

Кристиано Роналдо е роден на 5 януари 1985 г. Малко са футболистите на този свят, които притежават такива страхотни физически качества, като тези на португалския национал.

Още докато играе в отбора на Спортинг Лисабон е забелязан от известните клубове, но след като размазва защитата на Манчестър Юнайтед в приятелска среща през 2003 г., прави страхотно впечатление на Сър Алекс Фъргюсън и малко по-късно е купен за сумата от 17,5 милиона Евро. Същата година се присъединява и към португалския национален отбор, с който стига до финал на Европейското първенство през 2004 г., където губи с 1:0 от Гърция. През 2006 г. помага на отбора на достигне до полуфинал на Световното първнство и е избран от FIFA за най-добрият играч на своето време.

В отбора на червените дяволи Роналдо успява бързо да се наложи като титуляр и прави една забележителна кариера, благодарение на невероятната си бързина, уникална техника, коварни свободни удари и много други негови футболни качества.

С течение на времето той трупа много опит и постига множество успехи, печелейки 4 пъти Висшата лига, 1 път Купата на Англия, 2 пъти Купата на лигата и по веднъж Шампионската лига и Световната клубна купа през 2008 г. Със своите общо 42 гола във всички състезания през сезон 2007-2008 г. той става голмайстор в английското първенство и печели наградата за най-добър футболист на годината.

През лятото на 2009 г. Кристиано Роналдо прминава в Реал Мадрид след рекорден трансфер за всички времена на стойност 80 милиона паунда.