Диего Марадона

Снимка на Марадона e-pao.net

Снимка на Марадона e-pao.net

Национален отбор: Аржентина

Клубове: Архентинос Хуниорс, Бока Хуниорс, Барселона, Наполи, Севиля, Нюуелс Олд.

Диего Марадона е най-големият, най-противоречивият и най-загадъчният играч в историята на футбола. Той е един истински идол, който ще бъде вечен. Роден е на 30 октомври 1960 г. в Ланус, Буенос Айрес. През 1976 г. прави своя дебют в първенството на Аржентина, а с националния отбор дебютира година по -късно, когато е само на 16 години. Малко след това е продаден на Бока Хуниорс за 1 милион лири стерлинги, което е рекорд за юноша.

През 1982 г. преминава в Барселона , но там не се задържа дълго и скоро се мести в Италия и заиграва за отбора на Наполи, с който печели през 1987 г. титлата в първенството и купата на страната, а през 1988 г. купата на UEFA.

С националния отбор играе на два финала на Световното първенство, но успява да спечели само през 1986 г. и е избран за най-добър играч на турнира. След като 1991 г. дава положителен резултат от проба за допинг е отстранен за 15 месеца. По-късно прави разочароващи опити да се завърне. През 1994 г. е наказан отново, след употреба на наркотични вещества по време на световното.

През 1995 г. се връща в отбора на Бока, като вече е работил известно време като треньор. След като се оттегля от футбола Марадона преживява редица проблеми, свързани със здравословното му състояния и наркотиците, но благодарение на успешно лечение той се възстановява и поема треньорския пост в националния отбор на Аржентина.